fredag 20. desember 2013

Folketellingen da Jesus ble født

Lukas 2:2 Dette var den første innskrivning, i den tid Kvirinius var landshøvding i Syria.



I romerriket ble det i løpet av Augustus' regjeringstid gjennomført tre folketellinger i mantall som omfattet hele romerriket.
Disse tre folketellinger, med 20 års mellomrom, fant sted i år 28/27 f. Kr., i år 8/7 f.Kr., og i år 13/14 e.Kr.
Resultatet av den tredje folketellingen ble lest opp av Tiberius ved Augustus' gravferd år 14 e.Kr.

Folketellingen da Jesus ble født
Den eneste folketelling i mantall til skattelister i den aktuelle perioden - som også inkluderte Galilea - fant sted i år 8/7 f. Kr..
Denne folketelling, som omfattet hele romerriket, er omtalt under §8 i minneskriften etter keiser Augustus: Res Gestæ Divi Augusti.


Ifølge Lukas - som etter eget utsagn hadde studert kildene nøye - innehadde Kvirinius et verv i Syria i denne perioden som kvalifiserte til betegnelse landshøvding. Dvs. at Kvirinius f.eks var duumvir - en som var likestilt med Saturninus, den sittende legat. 
Mest sannsynlig var Kvirinius spesielt innsatt av Augustus som prefekt/prokurator i forbindelse med den omfattende og høyt prioriterte folketellingen. Folketellinger lå inn under prokuratet, finansetaten. Selve tittelen prokurator ble først vanlig å bruke på 40-tallet e.Kr.

Den andre folketellingen under Kvirinius
I år 6 e.Kr ble det avholdt en lokal folketelling i Judea, Samaria og Idumea i kjølvannet av avsettelsen av Herodes Arkelaus. Vi noterer oss at denne folketelling ikke omfattet Galilea hvor Herodes Antipas hersket som tetrark (= fjerdedels fyrste, dvs. han var tildelt en fjerdedel av landet). 

I denne perioden er Kvirinius utnevnt som imperial legat i Syria.
Denne lokale folketelling har imidlertid ingenting å gjøre med den folketelling som er omtalt i juleevangeliet i skriften.

Les mer utførlig: K V I R I N I U S
______

Res Gestæ Divi Augusti

De tre templer i Jerusalem


Det tredje tempel, revet av Hadrian


Det tredje tempel på tempelhøyden


Russland Ukraina konflikten i profetisk lys