onsdag 19. juni 2013

Theodor Herzl


Theodor Herzl (2.mai 1860 - 3.juli 1904), var en aschkenazisk jøde født i Budapest i keiserriket
Østerriket & Ungarn.

Herzl var journalist (knyttet til Freie Neue Presse) og er regnet som grunnleggeren av den politiske sionisme. Arrangerte bl.a. den første sionistkongress i Basel i 1897.
Herzl noterte følgende i Wien, 1897: "I Basel grunnla jeg jødestaten. Det vil alle innse kanskje allerede om fem år, i alle fall før femti år er gått."
51 år senere besluttet FN å opprette staten Israel.

Herzl var journalist for Wiener Allgemeine Zeitung. Han fikk fokus på antisemittismen da han som korrespondent i Paris (1891-1895) fulgte saken mot Alfred Dreyfus - den mye omtalte Dreyfus-saken. Alfred Dreyfus var en fransk-jødisk offiser som ble beskyldt for å ha røpet militære hemmeligheter. Anklagen baserte seg på et brev det - på bakgrunn av skriftanalyser - ble hevdet at Dreyfus hadde forfattet.
Da Dreyfus ble dømt og havnet på Djeveløya (en berømt fransk fangeøy i Atlanterhavet utenfor kysten av Fransk Guyana) dukket det etter hvert opp et annet brev med samme håndskrift, hvilket beviste at Dreyfus ikke kunne ha forfattet det opprinnelige brevet. Saken ble gjenopptatt, men istedet for full frifinnelse ble det fabrikkert andre anklager mot ham - som førte til nok en dom. Protestene i kjølvannet av dommen var imidlertid såpass sterke at Dreyfus ble benådet og fikk tilbake sin militære rang og stilling. Emil Zola er et sentralt navn i forbindelse med protestene mot den famøse Dreyfus-saken. 
Det som sjokkerte Herzl i forbindelse med Dreyfus-saken var styrken i antisemittismen, destillert i pøbelens rop: Ned med jødene! Et rop som Abba Eban i sin bok "Mitt Folk" hevder ble sittende som et traume i Herzls bevissthet, der nye store planer nå begynte å krystallisere seg.

Herzl satte seg som mål å hjelpe det jødiske folk og pubiliserte i 1886 boka "Jødestaten", en begrunnelse for hvorfor jødene måtte skape sin egen stat. Jødene trengte kort og godt en stat for å overleve.

Herzl var 44 år da han døde 3. juli 1904.

Levningene av Herzl ble senere bragt til Israel og er begravet på et sted som kalles Mount-Herzl.

__________________________

Hvem er personen Adolf Hitler?

Paulus, hedningenes apostel

FN og personen Antikrist