mandag 14. august 2017

Født på ny, hva vil det si?

1. Peters 1:3 Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far, som etter sin store miskunn har gjenfødt oss til et levende håp, ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde.
1. Peters 1:23: I som er gjenfødt, ikke av forgjengelig, men uforgjengelig sæd, ved Guds ord, som lever og blir! 

Dere må bli født på ny (Joh 3:7)
Når Jesus sier at "himlenes rike er nær" mener han et rike en må bli født inn i, og at muligheten for denne nye fødsel endelig står for døren ved hans fullkomne lov-oppfyllelse, hans soning av all verdens synd på Golgata og oppstandelsen fra de døde - til vår rettferdiggjørelse. 
Og vi tror og vet at denne inngripen fra Gud - på våre vegne - virkelig har skjedd i historien.
Dette er selve troens kjerne. 

Altså dreier det seg om noe helt konkret, en gjerning som er gjort - av en annen; en vei som er gått - av en annen. 
Og siden gjerningen er gjort, er det bare troen som gjenstår 
(Einar Kristoffersen)

Det vil si at et menneske som er født på ny virkelig er en ny skapning i Kristus, født av uforgjengelig* sæd og konstant ansett som hellig for Gud, samtidig som en er bærer av det gamle syndelegemet med alle sine egosentriske begjæringer, og som en først blir kvitt ved fysisk død.

Synonymer for uforgjengelig: Absolutt · blivende · endeløs · evig · evigvarende · fullkomment · fullverdig · guddommelig · i Guds hender · tidløs · udødelig · uendelig · ustanselig

Jesus sier til Nikodemus Undre deg ikke over at jeg sa til deg: Dere må bli født på ny! Joh 3:7
Underforstått: Fordi dette kan ikke et menneske få til på noe vis, verken ved sitt kristenliv eller ved sakramentene, den nye fødsel bevirkes av Den Allmektige Gud kun ved troen på Jesus Kristus, uforskyldt av nåde, og troen er en Guds gave. 
I sitt svar til Nikodemus forklarer egentlig Jesus sitt oppdrag, hensikten med sitt komme, at det er knyttet til den nye fødsel, og at den nye fødsel er knyttet til hans død (eksempelet med Kobberslangen). 
Nikodemus som var fariseer og rådsherre (medlem av Det høye råd) og kunne skriftene utenat, hadde aldri hørt tale om den nye fødsel før.

Ingen i Det gamle testamentet var født på ny
Et ofte gjentatt spørsmål som går imot evangeliet og som hevder at Gud skulle være urettferdig, er dette: Hva med alle de som levde og døde før Golgataverket, de som aldri hadde hørt om Jesus, både jøder og hedninger? De hadde jo aldri en sjanse!

Ingen i Det gamle testamentet var født på ny, selv ikke Døperen Johannes som var den største født av kvinner, men de hadde løfte om den nye fødsel som er knyttet til Jesu død og oppstandelse til vår rettferdiggjørelse, først da dette var effektuert i tidens fylde, var den nye fødsel mulig; først da bærer hvetekornet frukt. Sannelig, sannelig sier jeg eder: Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene korn; men hvis det dør, bærer det megen frukt.
Johannes 12.24
Var det mulig for et menneske å bli født på ny uten dette, trengte ikke Jesus å dø. Da hadde det vært fornuft i det Peter sa: Da tok Peter ham til side og ga seg til å irettesette ham og sa: Gud fri degHerreDette må aldri skje deg! Matteus 22:16

Men Gud er rettferdig, alle som noensinne har levd blir gitt et valg, hør hva skriften sier:
Joh 5:25: Sannelig, sannelig sier jeg dere: Den time kommer, og den er nå, da de døde skal høre Guds Sønns røst, og de som hører, skal leve
26 For likesom Faderen har liv i seg selv, slik har han også gitt Sønnen å ha liv i seg selv. 
27 Og han har gitt ham makt til å holde dom, fordi han er menneskesønn. 
28 Undre dere ikke over dette! For den time kommer da alle de som er i gravene skal høre hans røst.

Det var Jesus det måtte skje noe med
Altså var det Jesus det måtte skje noe med for at "himmelens port" skulle åpnes. Jesus måtte dø som et sant menneske født under loven, dog uten synd, men som bærer av all verdens synd, og tilregnet denne fram til døden på korset, der Gud tok et endelig oppgjør med all verdens synd. 

Den største født av kvinner kontra den minste (født inn) i himmelen
Derfor kan den minste i himmelen - den minste som er født på ny - si: Synden er sonet og gjelden betalt! 
Det kunne ikke engang Døperen Johannes si, fordi dette enda ikke hadde skjedd den gang han forkynte. 
Derfor har den minste i himmelen et større budskap enn Johannes, eller for å si det som Jesus sa det, er større enn Johannes.

Matteus 11:11 
Sannelig sier jeg dere: Noen større enn døperen Johannes er ikke oppreist blant dem som er født av kvinner. Men den minste i himlenes rike er større enn han.    

Johannes 3:1-6 Det var en mann blant fariseerne som hette Nikodemus. Han var en av jødenes rådsherrer. 
7:50. 19:39.Han kom til Jesus om natten og sa til ham: Rabbi, vi vet at du er en lærer kommet fra Gud, for ingen kan gjøre disse tegnene som du gjør, uten at Gud er med ham. 
9:16,33. 10:38. Apg 2:22.Jesus svarte og sa til ham: Sannelig, sannelig sier jeg deg: Uten at en blir født på ny, kan han ikke se Guds rike. 
1:13. 2Kor 5:17. Jak 1:18. 1Pet 1:23. 1Joh 4:7. 5:1.
Nikodemus sier til ham: Hvordan kan et menneske bli født når han er gammel? Kan han vel annen gang komme inn i sin mors liv og bli født? 

Jesus svarte: Sannelig, sannelig sier jeg deg: Uten at en blir født av vann og Ånd, kan han ikke komme inn i Guds rike. Det som er født av kjødet, er kjød, og det som er født av Ånden, er ånd. 

2 Kor 5:17

Derfor, dersom nogen er i Kristus, da er han en ny skapning; det gamle er forganget, se, alt er blitt nytt!  

Joh.12.32
Når jeg blir opphøyet fra jorden, skal jeg dra alle til meg.  

Kommentar: Når Jesus blir korsfestet - håndterer han alles sak - soner all verdens synd. 

I og med at gjerningen er gjort er det nå kun troen det beror på. 

For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave. Efeserne 2:8
________