fredag 13. september 2013

Paulus' misjonsreiser


Paulus' misjonsreiser (omtrentlige årstall)

År 46 til år 50: Paulus' første misjonsreise som gikk til Kypros og Lilleasia.

År 51 til år 54: Paulus' andre misjonsreise som gikk til Lilleasia, Makedonia og Hellas.

År 55 til år 58: Paulus' tredje misjonsreise som gikk til Efesos, Makedonia og Hellas.
Mesteparten av tiden ble konsentrert om Efesos hvor Paulus blant annet underviste i 2 år på en skole kalt, Tyrannos' skole.


Første etappe i den tredje misjonsreisen ble foretatt over land (i de øvre distriktene Apg 19:1) i Lille-Asia, gjennom regioner som Galatia og Frygia, områder med byer som Ikonium og Paulus' fødeby Tarsus, hvor han sikkert benyttet anledningen til å besøkte sin familie. Etterhvert kom han til Efesus i Lille-Asia hvor han ble i bortimot tre år (Apg 19:1-41).

Tyrannos' skole
Et eldre tilleggsskriv til apg.19:9  (det omdiskuterte håndskriftet Codex D) opplyser at Paulus underviste i Tyrannos' skole fra den femte til den tiende time (kl. 11-16).
Sannsynligvis leide Paulus en foredragssal i en privatskole kanskje oppkalte etter eieren, og at denne het Tyrannos.
Mellom femte og tiende time var den tid på dagen en kunne få leid en slik sal rimeligst.
En teori går på at Paulus selv betalte husleien for foredragssalen av penger han tjente på formiddagen som teltmaker - og at han sågar betalte underhold for flere av dem han hadde rundt seg.


Apg 19 Mens Apollos var i Korint, reiste Paulus gjennom innlandet og kom til Efesos. Der møtte han noen disipler 2 og spurte dem: «Fikk dere Den hellige ånd da dere kom til tro?» De svarte: «Vi har ikke engang hørt at det er noen Hellig Ånd.»
3 «Hva slags dåp er dere døpt med da?» spurte han. «Johannes-dåpen», svarte de.
4 Da sa Paulus: «Johannes døpte med en dåp til omvendelse. Han sa til folket at de skulle tro på ham som kom etter ham, det er Jesus.»
5 Etter å ha hørt dette lot de seg døpe til Herren Jesu navn. 6 Og da Paulus la hendene på dem, kom Den hellige ånd over dem. De talte i tunger, og de talte profetisk. 7 Det var omkring tolv menn i alt. 8 Han gikk så til synagogen og talte fritt og åpent der i tre måneder. Han førte samtaler med folk og overbeviste dem om det som har med Guds rike å gjøre. 9 Noen gjorde seg harde og ville ikke tro, men snakket nedsettende om Veien mens alle hørte på. Da brøt Paulus med dem og holdt disiplene borte fra dem, og siden ga han hver dag undervisning i skolen til Tyrannos.
10 Dette fortsatte han med i to år, slik at alle som bodde i Asia, fikk høre Herrens ord, både jøder og grekere.

_________________________


Paulus' tidslinje, hovedpunkter

15. september år 7 før Kristus

Endetiden, teknologisk posisjonering

Endetiden i perspektiv

Stauffenberg og Antikrist

Om svermerisk endetidsforkynnelse