fredag 23. august 2013

Kong Aretas, nevnt av Paulus i 2 Kor.11:32

Aretas IV Filopatris, nabateernes konge fra rundt år 9 f.Kr til år 40 e.Kr.. Hovedstad var klippebyen Petra (tidl, Selah) i dagens Jordan. Nabateerne hadde eget skriftspråk som etterhvert utviklet seg til det arabiske alfabet. 

Deler av kong Aretas rike ble benevnt som Arabia. Når Paulus etter sin omvendelse en tid befant seg i "Arabia" var det sannsynligvis et sted i Aretas kongerike han befant seg. I et område ikke langt fra Damaskus.
Aretas’ datter, Phasaelis, var gift med Herodes Antipas som også var gift med sin niese Herodias.

Flerkoneri 
Flerkoneri var ikke uvanlig praksis i herodes-slekten. Far til Herodes Antipas, Herodes den store, hadde hatt ti koner, om enn ikke alle samtidig. Herodes skilte seg fra Phasaelis i år 36 e.Kr.
Phasaelis dro etter skilsmissen tilbake til sin fars hoff. Episoden med skilsmissen førte til krig mellom Herodes og Aretas.

Herodes Antipas 
Døperen Johannes kritiserte i sin tid heftig det umoralske forholdet Herodes Antipas hadde til Herodias, søster til Herodes Agrippa, og som dessuten var hans halvbror Fillips' kone.
Den Filip som var gift med Herodias er ikke samme person som tetrarken Fillip omtalt i Luk 3,1., men en annen bror med samme navn som bodde i Roma. Det var under et opphold hos sin halvbror i Roma at Herodes Antipas ble forelsket i sin halvbror Fillips kone.

Døperen Johannes kritikk av forholdet førte til at han ble fengslet og halshugget.

_______

Paulus' tidslinje, hovedpunkter

15. september år 7 før Kristus

Endetiden, teknologisk posisjonering

Endetiden i perspektiv