søndag 2. juni 2013

Eutanasiklinikker på dagsorden


Aktiv dødshjelp
Foreløpig er eutanasiklinikker, hvor det etter pasientens ønske gis en dødbringende injeksjon, tillatt i Nederland, Belgia, Luxembourg og Sveits. 
En klinikk som har fått særlig fokus er dødsklinikken Dignitas i Sveits, som har "medlemmer" fra hele verden.

Til syvende og sist handler eutanasispørsmålet om økonomi
Sosialdemokratiets store frykt for den kommende "eldre-tsunami" vil nødvendigvis sette eutanasi-spørsmålet på dagsorden hos de politiske partier, være seg de liker det eller ikke. 
Til syvende og sist handler dette om økonomi, spesielt hva det geriatriske området angår.
Det økonomiske aspekt ved eutanasi vil imidlertid være skjult under paroler som: retten til en verdig livsavslutning - "en verdig sorti" osv. 

Et annet økonomisk aspekt
Et annet aspekt er at arvinger, som samtykker til eutanasi på mer eller mindre senile foreldrene, slipper å se det meste av foreldrearven forsvinne ned i sosialdemokratiets buk - om samfunnet skulle bli gitt anledning til å innhente verdier fra den demente utover vedkommendes pensjon. 
Det vanlige i dag er at utgifter til opphold på aldershjem trekkes fra den eldres/dementes pensjon, og at myndighetene ikke kan røre hus/leilighet og inventar - foreløpig. 
I England ble det nylig fremmet forslag om at myndighetene - i tillegg til å ta beslag i pensjonen - også skal kunne selge den dementes eiendom for å dekke omkostninger, forslaget ble imidlertid foreløpig avvist.

Eutanasi-businessen blir lukrativ, en vekstnæring for kommunene
I en ikke så fjern fremtid vil eutanasiklinikker være spredt over hele den vestlige verden.
Eutanasi-businessen tegner til å bli svært lukrativ.

Eutanasiklinikk for både dyr og mennesker under samme tak
En skal heller ikke se bort fra at veterinærer - som er de med lengst erfaring med å sette dødbringende injeksjoner - også får autorisasjon til å utføre eutanasi på mennesker. At det blir eutanasiklinikk for både dyr og mennesker under samme tak, "at en sågar kan få eutanasi sammen med sin gamle trofaste rottweiler" - mens tabloidpressen dekker det hele, - men det får bli en ren spekulasjon så lenge.

Den moderne eutansimodellen er å finne i Hitlers eutanasiprogram
Adolf Hitler var riktignok motstander av abort (innførte dødsstraff for abort i 1942), men innførte eutansiprogrammet "T4" som hadde til hensikt å avlive "livsudyktige"; mentalt tilbakestående og andre såkalt "håpløse tilfeller". Dette som ledd i å holde rasen frisk og sterk, en såkalt "rasehygiene". 
Men underliggende finner en det aspekt som veier tyngst samfunnsmessig, og det er som alltid, økonomi.

Legene toppet som yrkesgruppe antall medlemmer innmeldt i nazipartiet
Ikke å undres at Hitler hadde en slik enorm oppslutning fra legene i Tyskland, eutanasi-løsningen var sannsynligvis den som ble mest bifalt. 

Allmennyttig syketransport A/S
Forløperen for det kommende eutanasiprogram er å finne i Hitlers eutansiprogram av 1938-1939, det såkalte T4-programmet, etter hovedkvarteret som lå i Tiergartenstrasse 4*.

Avlivningene som ble foretatt i Hitlers eutanasiprogram ble stort sett foretatt ved giftinjeksjoner, slik som i de moderne eutanasiklinikker i Sveits og Holland.
De som skulle avlives ble hentet av busser rekvirert fra et firma som kalte seg "allmennyttig syketransport A/S". 
Firmaets busser var gråmalte og hadde tildekkede vinduer.

T4-programmet opphørte på Hitlers ordre 24 august 1941.

* T4, etter hovedkvarteret som lå i Tiergartenstrasse 4 - "Dyrehagegata 4")

__________________________________________________________

Hitlers eutansiprogram del 1.

Hitlers eutanasiprogram del 2.

Paulus' tidslinje, hovedpunkter

Når kort og kontanter forsvinner