fredag 22. mars 2013

Varus eller Kvirinius omtalt på Lapis Tibertinus?

Publius Quinctilius Varus, født år 46 f.Kr. i den romerske republikk Cremona, død september år 9 e. Kr.


Varus falt i slaget (Varusslaget) i Teutoburg Skogen (Teutoburger Wald), da han ble beseiret av den cheruskisk-germanske høvdingen Arminius (i Tyskland kalt Hermann, et navn Luther ga ham). 

Arminius var en som kjente romerne godt i og med at han var utdannet i Roma, var blitt romersk borger og hadde tjenestegjort i den romerske hæren.


Ingen legion ble senere gitt nummer 17 -18 eller 19

Tre romerske legioner, nummer 17 -18 og 19, ble fullstendig nedkjempet av germanerne i dette berømte slaget som skal ha vart i tre dager. Da Varus innså at situasjonen var håpløs valgte han å begå selvmord fremfor vanæren ved å havne i germansk fangenskap. Varus' hode ble først sendt til den keltisk-germanske stammehøvdingen Maroboduus, i håp om å få ham med i opprøret mot romerne. Maroboduus sendte hodet videre til Augustus som arrangerte en begravelse.
Tiberius (som i år 13 hadde vært konsul sammen med Varus) bringer mange år senere de resterende levninger av Varus til Roma hvor det påny blir arrangert en begravelse for Varus.
Ingen legion ble senere oppkalt etter eller gitt nummer 17-18 eller 19.


Varus, imperial legat i Syria

Det har hersket usikkerhet om hvor eksakt Varusslaget sto, i nyere tid er Kalkriese nord for byen Osnabrück utpekt som slagstedet. Det er dokumentert at Varus var guvernør i Afrika før han tiltrer som imperial legat i Syria f.o.m. år 6 f. Kr. (Det fins pregede mynter som bekrefter at Varus var guvernør i Syria fra år 6 - 4 f. Kr.).

Varus var ikke regnet som noen stor militær, mer som lovmann og administrator. Av historikeren Paterculus er han omtalt som heller sen i tanke og handling. 

Varus kom ikke fra en rik familie og var ikke spesielt formuende da han tiltrådte som guvernør (propraetorial imperial legat) i Syria. Men i Syria ble han en meget rik mann. Det sies at han ankom det rike Syria som en heller fattig mann og forlot det heller fattige Syria som en rik mann. Varus var i samtiden kjent for å berike seg selv ved å innføre tunge skatter og håndheve et nådeløst styre.

Varus eller Kvirinius på Lapis Tibertinus?

I og med at Varus ikke er ansett som en stor militær leder er det noe underlig at det eventuelt skulle være ham og ikke Publius Sulpicius Kvirinius som blir beskrevet med militære hedersbevisninger på  steinen "Lapis Tiburtinus", en travertin- kalkstein med inskripsjoner som ble funnet i 1764 i Tivoli (Tibur), en by ca. 30 kilometer sør for Roma. I antikken en viktig by beliggende ved en av Romas hovedveier "Via Tiburtina".

Historikeren Theodor Mommsen, som var den første som tydet inskripsjonen, var bestemt på at steinen omhandler Kvirinius, som av Lukas beskrives som "en slags landshøvding", at Kvirinius holder en høy stilling (prokurator-stattholder) i Syria da Jesus ble født.
Steinen beskriver en person som to ganger hadde høyt verv i Syria.
Lukas omtaler folketellingen da Jesus ble født som den første folketelling under Kvirinius, mens denne var stattholder i Syria.

Lokal folketelling i Judea og Samaria i år 6 e.Kr.

Vi vet at det i år 6 etter Kristus ble foretatt en lokal folketelling i Judea og Samaria i forbindelse med avsettelsen av etnarken Herodes Arkelaus, bl.a. for å få oversikt over Arkelaus' private eiendomsbesittelser.
Vi vet også at Jesus ble født år 7 f. Kr. under den store romerske folketelling som er omtalt og datert i  Res Gestae Divi Augusti, gravinskripsjonen over keiser Augustus.

Altså hevder Paulus' medarbeider Lukas, helt korrekt, at det ble foretatt to folketellinger under Kvirinius i området, noe som bekreftes av ordlyden på Lapis Tibertinus, og Mommsens teori.
(Mer utførlig om Kvirinius og folketellingen i år 8/7 under posten: Profetiene Tidslinje).

Da Varus tiltrådte som imperial legat i Syria i år 6 f.Kr. bragte han med seg fire romerske legioner fra Afrika (navnet Afrika kommer fra det føniske "afar", støv. Romerne kalte landet Afrika terra "landet til afri", en stamme sannsynligvis av berbere som holdt til i området rundt Karthago, i dag Libya).

_______


K V I R I N I U S

Tempelet i Jerusalem rives ned sten for sten

Bar Kokhba tempelet, det tredje tempel?

Colosseums åpning i år 79, andre åpning i år 80

Vekter, hvor langt på natt? Jes 21:11